Uzaktan eğitim modeli, geleneksel sınıf modelindeki öğrenme faaliyetlerinde önemli ölçüde daha fazla planlama yapmayı gerektirir. Öğrencilerin ders sırasında ilerlemesini takip edebilmek, geç kalan ve eksik ödevleri takip etmek gibi bir zamanlar daha hızlı yapılan görevler daha çok uğraştırıcı hale geldi. Öğrencilerin ders için gerekli materyallere dijital ortamda ulaşmalarını sağlamak ve gerekli en uygun teknolojik aracı belirlemek gibi öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak önemli ölçüde planlama gerektirir. Öğretmen olarak bizlerin zamanını verimli kullanması ve kendine enerji toplaması için zaman ayırması her zamankinden daha fazla önemli hale gelmiştir.
GÖREVLERİ DÜZENLEME
Cuma günü geldiğinde o hafta yapılması planlanan çalışmalar gözden geçirilip gelecek hafta tamamlanması gereken çalışmalar düşünülerek bir hafta boyunca kendimize rehberlik edecek bir “yapılacaklar listesi” hazırlamamız faydalı olacaktır. Bu listeyi dört bölüme ayırabiliriz. Bunlar; uzun vadeli hedefler, şimdi yap, geliştir ve yapıyorum şeklinde isimlendirilebilir. Bu gruplandırma ile hazırladığımız liste düzenli kalmamıza ve zamanı daha verimli kullanmamıza yardımcı olmaktadır.
Uzun vadeli hedefler, hemen yapılması gerekmeyen genellikle başarılması istenen ancak isteğe bağlı olan şeyleri içerir. Uzun vadeli istekler listenin sağ üst köşesine yazılır ve zaman buldukça bu hedefler için gerekli çalışmalar ve düzenlemeler yapılabilir. Şimdi yap bölümünde ise önümüzdeki 24 saat içinde yapılması gerekenlerin listesidir. Bu listedeki maddeler yapıldıkça işaretlenir. Geliştirme başka bir ifade ile oluşturma bölümü odaklanma ve eleştirel düşünmeyi gerektiren görevlerdir. Bu bölüm, genellikle değerlendirme, tasarlama, yeni birimler oluşturma gibi görevlerden oluşabilir. Yapıyorum bölümü çok fazla zihinsel çaba gerektirmeyen görevler içindir. Bu alan genellikle kopya oluşturma, not verme veya sisteme not girme gibi görevlerle doldurulabilir.
Görevleri bölümler halinde düzenleyerek, aynı türden görevlerin olup olmadığını görebilir ve aynı anda bu görevleri yapabiliriz. Görevleri yaparken bir ritim/düzen yakalandığında görevler arasında çok daha hızlı ilerleme şansı olur.
En karmaşık ve zor görevleri elimizden gelenin en iyisini yapacağımız durumda yapmak gereklidir. Sabahları işe biraz erken giderek kazanılan zamanda uzun vadeli görevler veya geliştirme/oluşturma görevler gerçekleştirilebilir. Erkenden gitmekle kazanılan bu sürede yapılan planlamayla gerçekleştirilen görevlere şaşırabilirsiniz.
Bu planlama doğrultusunda Cuma günü geldiğinde yapılacak görevler listesi bir kağıda yeniden yazılır. Böylece gerçekleştirilenler görülmüş ve yeni haftaya kalan, planlanması gereken görevler belirlenmiş olur.
MOLALARI PLANLAMA
Molalar özellikle karmaşık görevler yaparken biz öğretmenlerin dikkatini toplamada önemli olabilir. Molaları planlayarak daha üretken olunabilir veya dikkat dağıtıcılardan uzak durulabilir. Ayrıca zamanımızı daha üretken olmak veya kendimizi sıfırlama için kullanabilmeye fırsat verebilir. Yeni bir fikir veya karmaşık bir problem/konu hakkında eleştirel düşünme sürecinde dikkat dağılmadan okulda dolaşmak, yapılan eyleme ara vermek ve eleştirel düşünmeye geri dönüldüğünde kendimizi daha hazır hissetmemizi sağlayabilir.
İşyerinde bir arkadaşımızla konuşmaya başlamanın kolay olduğunu biliyoruz. Konuşmaya başladıktan sonra sohbet ederken zamanımızı boşa geçirdiğimizin farkında varırız. Bazen sohbet etmeye ihtiyaç duyarız. Ancak yapılacak işlerin çokluğunun farkındaysak bu konuşmanın kısa tutulması gerektiğini unutmamamız gereklidir.
HAYIR DE VE GÜVEN
Bazen çalıştığımız kurumda arkadaşlarımız bizden bir şeyler yapmamızı isteyebilir. Bizden yapmamızı istedikleri karşısında hayır diyebilmek bazen zor olabilir. Çünkü bu karşılığı verdiğimizde insanları hayal kırıklığına uğratmaktan endişe duyabiliriz. Bu endişenin arka planında mantıksal olarak bizlerin yükümlülüğü olmadığını bildiğimiz halde kendimizi sorumlu hissetmemiz vardır. Yardım etmek için elimizden geleni yapmaya çalışırız. Başkalarının yapmasını beklemek zorlaşır. Ancak bazen hayır diyebilmenin önemi büyüktür. Çünkü yapılacak işlerin sürdürülebilmesi için hayır diyebilmek bize zaman kazandırabilir. Evet veya hayır diyebilmeye karar verirken yapabileceğimiz bir şey olup olmadığını ve sorumluluk aldığımızda diğer görevlerimizin aksamasına yol açıp açmayacağını düşünmek gereklidir.
Kişiliğimiz gereği görevlerin hepsini kendimiz yapmayı isteyebiliriz. Bu durumun arka planında başkalarının görevi yapamayacağı duygusu yer alır. Her ne kadar istemesek de görevlerimizi meslektaşlarımızla paylaşmak zamanımızı iyi kullanmamızı sağlayabilir. Gönüllü olan bir meslektaşım bizlerin sorumluluğundaki görevi yapmayı istediğinde buna hayır cevabını vermeden yapmasına izin vermek meslektaşlar arasındaki bağı kuvvetlendirir ve görevlerin yapılmasında bize zaman kazandırır.
STRATEJİK OLARAK DERECELENDİRME
Hazırladığımız listede aynı grupta yer alan ve tüm gruplardaki görevleri stratejik önemini düşünerek derecelendirebiliriz. Hangi görevleri gerçekleştirmemiz gerektiğine karar verirken dereceleri puanlama anahtarı kullanabiliriz. Böylece yapacağımız işlerin önem derecesine göre sıralamasını yapabiliriz. Bu öğrencilere verdiğimiz ödevlerin değerlendirilmesinde kullandığımı dereceli puanlama anahtarını kullanmaya benzemektedir. Öğrencilerin çalışmalarına not vermek zaman alan bir iştir.
Zamanı verimli kullanmak için resmi olarak öğrencilerin yaptıkları çalışmalardan hangilerine not vereceğimize karar verirken ödevin amacını dikkate almak gereklidir. Öğrencilerimizden neredeyse her gün görevler verip yazmalarını isteyebiliriz. Ancak bu görevlerin amaçları arasında öğrenmenin geliştirilmesi ve fikirlerini düzenlemesi varsa not vermek gerekli olmayabilir. Bu da bize zaman kazandırabilir.
Uzun süreli projeler veya görevleri öğrencilere verirken öğrencilere not verme kriteleri konusunda dereceli puanlama anahtarı hazırlamanın zaman kaybı olduğunu düşünebilirsiniz Ancak bu hazırlığın kazandıracağı zaman daha fazla olacaktır. Yapılan planlama sayesinde görevi yerine getirirken nerede ve nasıl sorularına cevap vermek kolay olacaktır. Böylece görevlerin yerine getirilmesi kolaylaşacaktır.
Anladığımızı hızlıca kontrol etmemiz gerektiğinde, ödevlere otomatik olarak not vermemizi sağlayan ve öğrencilere anında geri bildirim sağlayabildiğimiz Socrative, Quizlet, Kahoot ve Google Formlar gibi dijital araçları kullanabiliriz. El yazısından çok daha hızlı bir şekilde gönderilen ödevlerle ilgili geri bildirimleri hızlıca sağlayabiliyoruz. Öğrencileri ödevlendirme ve takibinde Google Formlar etkili olduğundan şahsen ben özellikle salgın döneminde etkili şekilde kullanmaya başladım. Öğrencilerin Google Classroom uygulamasını öğrenmeleri için kısa bir kullanım videosu hazırlayabilir veya Youtube’da başkalarının hazırladığı videoları öğrencilere izletebilirsiniz.